
Η ευρεία χρήση τους από τις δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας, αλλά και των σωμάτων του στρατού και της πυροσβεστικής, έχει αλλάξει τον τρόπο που οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται στις ποικίλες επιχειρησιακές ανάγκες.
Ακόμα βλέπουμε, όλο και αυξανόμενη συμμετοχή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης, ενώ όλο και περισσότερες τεχνολογικές καινοτομίες εντάσσονται στον εξοπλισμό τους: Υπέρυθρες κάμερες, LIDAR, αισθητήρες, συστήματα ηχητικής προειδοποίησης, είναι πλέον ενταγμένα στην γκάμα των δυνατοτήτων τους, αλλάζοντας δραματικά τους παραδοσιακούς τρόπους με τους οποίους πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις.
Παράλληλα νέες τεχνολογίες όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη, IoT, Blockchain, κ.α. δημιουργούν τη νέα γενιά drones με ιδιαίτερα βελτιωμένα χαρακτηριστικά και επιδόσεις.
Βεβαίως, όσο οι εφαρμογές και οι χρήσεις των μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων αυξάνονται, τόσο αυξάνεται και η αναγκαιότητα εκπαίδευσης και τήρησης κανόνων ασφαλείας πτήσεων. Το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται από το 2017, είναι πλέον έτοιμο να αναθεωρηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφαλείας Αεροπορίας (EASA) να εισηγείται κανόνες και δομές για την ομαλή και ασφαλή χρήση των drones.
Τέλος, σημαντική είναι και η ύπαρξη συστημάτων προστασίας (C-UAV), προκειμένου να διασφαλιστούν οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων UAV (No Fly UAV Zone) και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ασύμμετρης απειλής σε δημόσια κτήρια, εγκαταστάσεις, αεροδρόμια κ.α. με χρήση drones, μία αγορά που το 2025 θα ξεπεράσει τα 4 δις ευρώ.
Όλα αυτά τα νέα δεδομένα, που επιφέρει η ευρύτατη αξιοποίηση των Drones, αναδείξαμε στο “ Drone 3S Project ” που αποτελεί το πρώτο στην Ελλάδα διαδικτυακό event για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.